BLOK CZEKOLADOWY
SKŁADNIKI:
- 250 g margaryny,
- 500 g mleka w proszku,
- pół szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 6 łyżek kakao,
- 400 g herbatników.
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę, wodę, cukier i kakao rozpuścić.
Pokruszyć herbatniki.
Rozpuszczona masę połączyć z mlekiem w proszku.
Dodać herbatniki.
Wyłożyć całość na blaszkę i dobrze ugnieść.
Schłodzić w lodówce.
Fotografia pochodzi ze strony KOTLET.TV
BABECZKI WANILIOWE
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 jajko,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka.
PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy suche składniki, a następnie dodajemy jajko, olej i mleko.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przekładamy masę do formy do pieczenia babeczek wyłożonej papilotkami.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Fotografia pochodzi ze strony CIASTKOŻERCY.PL
SERNIK NA ZIMNO
SKŁADNIKI NA MASĘ:
- 1 kg twarogu z wiaderka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 200 ml śmietany kremówki,
- żelatynę na 1 litr płynu,
- pół szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny,
SKŁADNIKI NA SPÓD:
- 25 dag pokruszonych herbatników,
- 20 dag masła.
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozpuścić masło i dodać do niego herbatniki.
Ugnieść przygotowaną masę na spodzie tortownicy i schłodzić.
Zmiksować twaróg, kremówkę i cukier a następnie dodać do masy rozpuszczoną w wodzie żelatynę.
Przelać masę na spód, wygładzić.
Ciasto należy schładzać w lodówce przez około 2-3 godziny.
Fotografia pochodzi ze strony TARG SMAKU.