1. Żeby ciasto wyrosło równo należy formę z ciastem spuścic z niewielkiej wysokości, wtedy usuniemy pęcherzyki powietrza i ciasto wyrośnie równo.
2. Jeżeli chcesz oddzielić żółtko od białka wbij jajko do miseczki, weż plastikową butelkę, przyłóż jej otwór do żółtka i naciśnij na nią, tym samym "wciągając" żółtko do środka.
3. Jeśli nie masz w domu jajek, a potrzebujesz je do jakiegoś przepisu, możesz je zastąpić następującymi mieszankami:
a) 1 jajko = 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub 1 łyżka zmeilonych nasion chia + 3 łyżki ciepłej wody (aby użyć tej mieszanki należy poczekac 5 minut, aby proszek "napęczniał").
b) 1 jajko = 1 łyżka sody oczyszczonej + trochę octu (tego triku używa się najczęściej przy pieczeniu babeczek i chlebów).