CUKIERKOWY ŚWIAT WYPIEKÓW

1. Żeby ciasto wyrosło równo należy formę z ciastem spuścic z niewielkiej wysokości, wtedy usuniemy pęcherzyki powietrza i ciasto wyrośnie równo.

2. Jeżeli chcesz oddzielić żółtko od białka wbij jajko do miseczki, weż plastikową butelkę, przyłóż jej otwór do żółtka i naciśnij na  nią, tym samym "wciągając" żółtko do środka.

Znalezione obrazy dla zapytania jak szybko oddzielić żółtko od białka

3. Jeśli nie masz w domu jajek, a potrzebujesz je do jakiegoś przepisu, możesz je zastąpić następującymi mieszankami:

    a) 1 jajko = 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub 1 łyżka zmeilonych nasion chia + 3 łyżki ciepłej wody (aby użyć tej mieszanki należy poczekac 5 minut, aby proszek "napęczniał").

    b) 1 jajko = 1 łyżka sody oczyszczonej + trochę octu (tego triku używa się najczęściej przy pieczeniu babeczek i chlebów).

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl